Ana içeriğe atla

Çomakdağ Düğünleri


Mezara kadar gider, bu altınlar" dedi. Gör­mek, inanmak için yeterliydi. Hatice'nin alnına dizilmiş sarı liraların ışığı, beyaz tenini biraz daha aydınlatmıştı. Yüzüne bakarken, sayısını bilemediğim kadar altın, gözümü alıyordu. Yemenisine iliştirdiği fesleğenin kokusu geldi burnuma. Kırmızı şalvarının üzerine giydiği çi­çekli etekliğin belinden, ipin ucunda, bir anah­tar sarkıyordu. Çomakdağ'ın, tek tük ayakta kalabilmiş, taş evlerinden birine, kendi evine davet etti beni. "Gün olur, sıkıntıya düşen sa­tar altınlarını, yoksa ölünceye dek taşırız. Dü­ğünlerde, bütçesi müsait olan, 10 tane be­şi bir yerde takar. Durumu iyi olmayan da, beş tane... Gelin, kaç altın takarsa taksın, bizim düğünlerimiz dört gün sürer..." 

Çomakdağ'ın düğünleri, Milas pazarına gittik­lerinde bile altınlarını takan ve yemenilerine rengarenk çiçekler iliştiren kadınları kadar ün­lü bir başka özelliği de evleri. 1970'Iere kadar, her yeni evlenen çifte, yepyeni bir taş ev yaptırılırmış. İki hafta boyunca, en az dört us­ta uğraşırmış bir taş ev için. Sonraları, taş usta­ları, Bodrum'a taş yontmaya gitmeye başla­mış. Bugün artık, evler tuğla ve betondan ya­pılıyor. Zaten taş ustaları da çok yaşlanmış.

Çomakdağlılar, bugün varını yoğunu düğün­leri için harcıyor. "Çeyiz getirilir, damat evi­nin çatısına bayrak dikilir, çatıdan atış yapılır, bu düğünün başladığı anlamına gelir. Düğün gününe, 'duvak' denir. Dibekte buğday dö­vülür, kına yakılır, gelenlere yemek verilir, yeümenin içmenin sonu yoktur. En azından, bir kilo altın takılır düğünlerde. Sonra güreşler tutulur, dışarıdan hakem gelir, iddialaşma olur, pehlivan getirtmek masraflı iştir" diyor Çomakdağlı Hatice.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çin Konumu ve Yüzölçümü

Konumu ve Yüzölçümü Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Yarım- kürede Doğu Asya'da Pasifik Okyanusunun kıyısında yeralmaktadır. Çok geniş topraklarında zengin doğal kaynaklara sahiptir. Çin'in yüzölçümü yaklaşık olarak 9.6 milyon kilometre kare veya dünyanın yüzölçümünün yüzde 6.4'üdür. Sadece Rusya ve Kanada, Çin'den daha büyük yüzölçümüne sahiptir. Çin topraklarının kuzeyden güneye uzunluğu yaklaşık 5,500 kilometredir ve Mohe kasabasının kuzeyindeki Heilong Nehri'nin merkezinden (Enlem 539 30'K) Nansha Adalarının en güney ucundaki Zengmu Resifine (enlem 49K) kadar uzanmaktadır. Kuzeydeki Heilongjiang bölgesi hala karla kaplı iken Güney Çin Denizi'ndeki adalar, yazın tropik sıcağı altında kavrulmak- tadır. Çin topraklarının batıdan doğula uzunluğu, Pamir Dağlarından (boylam 73 40'E) Heilong ve Wusuli nehirlerinin kesişme noktasına (boylam 135905'E) kadar yaklaşık 5,200 kilometredir. Pamir Dağlarında gece hüküm sürerken Wusuli Nehri üzerinde gü

Bahamalar Rehberi

Bahamalar Tarihi Arawak Kızılderilileri Bahamalar'ın ilk sakinleriydi. Columbus'un Yeni Dünya ile ilk karşılaşması 12 Ekim 1492'de Bahama San Salvador adasına indi. İngilizler ilk olarak 17. yüzyılda adalara yerleşimler inşa ettiler. 18. yüzyılın başlarında, Bahamalar favori bir korsan uğrak yeriydi. Bahamalar, 1717'den 1964'te iç özyönetim verilene kadar bir Taç kolonisiydi. Adalar, 1968'de Başbakan Lynden O. ağırlıklı olarak beyaz Birleşik Bahama Partisi. Siyah nüfustan (Bahamaların% 85'i) yeni görevi ile Pindling hükümeti, koloninin 1969'da Bahama Adaları Topluluğu haline geldiği İngiltere ile yeni bir anayasa müzakere etti. 10 Temmuz 1973'te Bahamalar bağımsız bir ulus oldu. Bahamalar Coğrafyası Bahamalar, yaklaşık 700 adadan oluşan bir takımadadır ve Florida'nın doğu kıyısından 50 mil uzakta bulunan 2.400 ıssız adacık ve cay'dir. Yaklaşık 1,223 km'dir. Adalardan sadece 30'unda yaşamaktadır; en önemlisi, başkent N
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13